Sudoku puzzels :
- Makkelijk
- Gemiddeld
- Gevorderd
- Moeilijk
- Expert
Sudoku nieuws
Op deze pagina een overzicht van het laatste Sudoku nieuws.
Fin bedenkt 'de moeilijkste sudoku ter wereld'
De Finse wiskundige Arto Inkala heeft naar eigen zeggen de moeilijkste sudoku ter wereld ontworpen. Inkala claimt dat de puzzel enkel opgelost kan worden door de scherpste geesten.
De moeilijkheidsgraad van sudoku's wordt weergegeven met sterren, waarbij de puzzels met 1 ster het eenvoudigst zijn en 5 sterren worden gegeven aan de moeilijkste exemplaren. Volgens Inkala zou zijn puzzel een score van 11 sterren krijgen.
Wat Inkala's puzzel zo moeilijk maakt, is het aantal berekeningen die gemaakt moeten worden per in te vullen cijfers. Meestal kan je bij sudoku's afleiden waar een nummer moet staan door te kijken naar de vakjes die reeds ingevuld zijn. Bij deze sudoku zal je echter altijd twee of meer plaatsen hebben waar een cijfer terecht kan.
Probeer deze moeilijkste sudoku ook eens!
(bron: Het Nieuwsblad)
Nieuwe puzzelhit?
Het puzzellandschap veranderde op slag, toen eind 2004 de Sudoku zijn intrede deed in de westerse wereld. Sindsdien strijden uitgevers om een even lucratieve opvolger. De nieuwe loot aan de stam heet Binaire Puzzel.
En nu is er de jongste telg, de Binaire Puzzel. "De Binaire Puzzel is niet dé opvolger van de Sudoku", zegt directeur Everhard van den Brakel, directeur van Keesing Nederland. "Maar dat hoeft ook niet. De Binaire Puzzel is een familielid van de Sudoku. Het is een logische puzzel, hij is niet aan taal gebonden en het is een leuk spelletje." "Aanvankelijk dachten we dat de Sudoku een hype zou zijn", zegt Van den Brakel van Keesing. "Maar dat is niet zo. De Sudoku is 'here to stay'."
De nieuwe Binaire Puzzel heeft tot nu toe vooral fans in Nederland en Vlaanderen, wat niet helemaal verwonderlijk is gezien de herkomst van het nieuwe fenomeen. Als uitvinder geldt een gepensioneerde Belgische informatica-expert en de eerste puzzels van de nieuwe soort werden onder de naam Binairo ook door een Belgische puzzelmaker, BrainSnack in Gent, op de markt gebracht. BrainSnack heeft inmiddels ook voet aan de grond gekregen in onder meer Australië, Griekenland en Italië en betreedt in maart ook de Noord-Amerikaanse markt.
Is Keesing inmiddels al aan zijn vijftiende zelfontwikkelde Binaire Puzzelboekje toe, Sanders volgt medio maart met zijn eerste Binairo-uitgave. "We hebben er eerst even mee gewacht", zegt Sanders. "We hebben de laatste jaren al zoveel van de Sudoku afgeleide cijfermatige puzzels gezien. Het is niet zo dat je iedere vier, vijf jaar een nieuwe puzzelhype à la de Sudoku kunt creëren. Maar we denken dat de binaire puzzels een blijvertje kunnen worden."
Wordt de Sudoku geregeerd door de cijfers één tot en met negen, bij de Binaire Puzzel komt het uitsluitend aan op nullen en enen. De regels zijn simpel: in een al van enkele cijfers voorzien raster mogen bij invulling geen drie nullen en drie enen naast of boven en onder elkaar komen te staan. Alle puzzels kennen maar één unieke oplossing. Net als de Sudoku kent ook de Binaire Puzzel oplopende moeilijkheidsgraden, want, zegt Van den Brakel: "De puzzels groeien mee met de puzzelaars."
(bron: BN De stem)
Is dit de moeilijkste sudoku ter wereld?

Probeer de ’s werelds moeilijkste sudoku ook eens!
(bron: Telegraaf)